duminică, 19 aprilie 2015

Bucuria Invierii in Parohia Vladiceasca

De cateva saptamani, Dumnezeu a deschis marele santier. Lucreaza natura in liniste. Pomii au inverzit, iarba ridica firul din pamant, magnoliile isi scalda bobocii mari in razele timide de soare. Natura este discreta, nu striga dupa marire, nu se lauda, nu se inganfa. Tace o tacere frumoasa, colorata si vie. Nu se supara ca trecem nepasatori si nu-i vedem maretia, isi duce ale sale in liniste. Moare si inviaza in fiecare an, dand roade la timpul randuit, fara sa ceara un pret.
Avem multe de invatat de la natura, iar pilda semanatorului este poate cea mai graitoare in acest sens. Cine citeste cu luare aminte afla ca pamantul bun este conditia esentiala pentru un rod bogat... si ca doar sufletul omului curatit de patimi poate fi terenul prielnic pentru cultivarea virtutilor. Postul Pastelui este perioada cea mai prielnica pentru pocainta, curatire de patimi si savarsire de fapte salvatoare de suflet. Ceea ce ni se cere este doar sa respectam, sa nu stricam ceea ce am primit de la strabunii nostri si sa savarsim fapte bune pentru semeni si pentru comunitatea in care traim si daca ne este in putere si dincolo de ea.
In Parohia Vladiceasca, Comuna Snagov, pe langa slujbele foarte frumoase s-au petrecut si alte activitati specifice acestei perioade. Lectia de incondeiat oua a fost o adevarata marturie de apreciere fata de traditiile crestine stramosesti.  Incondeiatul oualelor este o practica straveche, transmisa din generatie in  generatie.... In tara noastra aceasta arta este destul de raspandita, impartita pe zone geografice, diferentiindu-se prin modele, culori si tehnici folosite. Parintele Constantin ne-a introdus in tainele acestui mestesug, deschizand o portita spre cunoasterea unei indeletniciri ce presupune precizie, imaginatie si dragoste de frumos. Ne-a invitat "sa descoperim frumusetea obiceiurile pascale stravechi in traditia romaneasca". Din cele mai vechi timpuri, pentru incondeierea oualelor se foloseste ceara de albine. In ceara topita se adauga putin carbune pisat, iar cu acest amestec se traseaza pe oua modelul dorit. Se folosesc simboluri geometrice, simboluri crestine, dar si simboluri inspirate din natura (flori, frunze, spice de grau, crengute etc.). Cand sunt gata incondeiate, se pun in vopseaua rosie pentru colorarea fondului. Dupa cateva minute se scot si sunt sterse de ceara in apropierea unei surse de caldura. La final, se streg cu un servetel imbibat in putin ulei pentru a capata stralucire.
Cei care s-au bucurat cel mai mult de acest experiment au fost copiii, pe care parintele stie sa-i tina aproape organizand periodic activitati in care acestia detin rolul principal.
De asemenea, Parohia Vladiceasca a organizat, in perioada pascala, actiuni caritabile pentru batranii si saracii aflati in nevoie, aducand un strop de bucurie pentru acele suflete care astepta in tacere si singuratate o mana de ajutor.
Cu sufletele mai curate, cu ouale gata incondeiate, cu fapte bune stranse in inima, credinciosii au primit lumina Invierii Domnului. Hristos a inviat! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu