marți, 9 iunie 2015

Ansamblul rupestru Alunis-Nucu-Bozioru

Dupa multi kilometri ce serpuiesc printre sate vechi, linistite si paduri, intr-un loc mai putin cunoscut situat in Muntii Buzaului, am ajuns la ansamblul rupestru de la Alunis-Nucu-Bozioru. Se spune ca aici este originea crestinatatii din Romania, este locul in care  suflete pribege au tinut candela aprinsa chiar in inima padurii. Aceasta este candela care a tinut viu neamul romanesc sfidand parca trecerea timpului si laicizarea. Teritoriul nostru abunda in bisericile si schiturile rupestre, iar zona Alunis-Nucu-Bozioru este renumita tocmai pentru ca aici au fost identificate aproximativ 30 de astfel de locuinte sapate in piatra cu sute, poate mii de ani in urma. Oameni cu credinta puternica se retrageau in locuri ascunse, in adancurile padurilor, pe cele mai inalte varfuri de munte, departe de lume si de ispite, pentru a se intari in cunoasterea profunda a tuturor elementelor vieti.
Biserica rupestra din satul Alunis are hramul Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul si dateaza din anul 1274. Altarul, naosul si pronaosul bisericii sunt sapate in stanca. Mult mai tarziu la exterior a fost adaugat un pridvor din lemn. Cocotat pe peretele de stanca, deasupra bisericii, se gaseste un fotoliu din piatra numit scaunul lui Dumnezeu. Locul chiar te face sa-ti imaginezi cum creatorul vine aici din cand in cand spre a cerceta cu privirea toata panorama care se deschide larg. Brazii inalti tin curtea bisericii in umbra si racoare. In curte se gasesc mai multe chilile neamenajate sapate in stanca groasa si un mic cimitir. E greu sa crezi ca aici traiau oameni, insa locul vorbeste despre vieti duse in simplitate si impacare cu natura.
Cand incepe slujba, toata natura inalta cantare de lauda. Este uimitor cum din fata unui altar de stanca rece inima se incalzeste si se lipeste de cer. Rugaciunea este un "adeziv" strasnic, tine mintea sus si creeaza la propriu punti intre oameni. Lacrimi de bucurie "cad" in sus, strapung cerul plin de lumina. Ingerii coboara pace si binecuvantare peste tot locul. Un lucru devine certitudine: daca porti pe Dumnezeu in inima, atunci Raiul poate fi oriunde.....si in mijlocul padurii, si in stanci, si in crapaturile pamantului.
Aici natura este o oglinda foarte puternica, te pune cu fata spre cine esti! Nu poti sa trisezi. Simplitatea locului te reduce la ceea ce esti si se vede daca ai sau nu nobletea sufleteasca ca sa vezi dincolo de lumea materiala.


Tot in acesta zona minunata a Judetului Buzau, in Comuna Colti, se ma gasesc si minele de chihlimbar. Candva au existat la Colti opt mine din care se exploata pretoasa piatra de culoare galbena transparenta. Chihlimbarul este de fapt o rasina fosilizata cu o vechime de pana la sute de milioane de ani.
Desi minele au fost inchise, localnicii care cunosc valoarea lui, inca mai cauta. Tot locul ascunde bogatii nebanuite si spune povestea pamantului din preistorie pana azi.
Turistii curiosi pot admira cateva mostre la Muzeul Chihlimbarului din Comuna Colti.
Aici pot si vazute si uneltele folosite in mine pentru extractie, documente, bijuterii.
Aceasta zona unica in lume merita vizitata. Este o bogatie a tarii noastre despre care din pacate se stiu prea putine lucruri si prea putina lume vorbeste. Nici eu nu stiu sa va spun prea multe, insa iata cateva poze pentru a va starni curiozitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu