joi, 21 mai 2015

Elena – Nobilissima Femina

Se spune că în spatele unui bărbat puternic este întotdeauna o femeie puternică. Aceasta poate fi mama sau bunica, care i-au dat o bună creștere, soția devotată care-l susține în tot ceea ce face sau toate acestea la un loc. Fericit bărbatul care le are pe toate…
De când lumea și pământul, femeia a jucat un rol important în dezvoltarea societății, ea fiind nu numai cea care naște fii, ci și cea care se ocupă cu propriu-zisa educare și formare a lor. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: ”Dați-mi o generație de mame bune creștine și voi schimba fața lumii”, arătând prin aceasta rolul major pe care îl are femeia.
De-a lungul istoriei, multe femei au dat dovadă de curaj și dârzenie rar întâlnite, însă mai mult ca tuturor, un cult special de cinstire se acordă Sfintei împărăteasa Elena, mama Împăratului Constantin.
Flavia Iulia Helena s-a născut în anul 248, într-o familie modestă și a dus o viață curată, fiind renumită pentru frumusețea și inteligența ei. S-a căsătorit la numai 20 de ani cu tribunul Constantiu Chior și a avut un fiu, căruia i-a dedicat toată tinerețea ei, îngrijindu-se de educația lui și pregătindu-l pentru a fi un merituos împărat. Fiind părăsită de Constantius, pe motiv că nu avea rangul potrivit, nu s-a descurajat, ci a continuat cu multă demnitate și pricepere a sădi în inima viitorului împărat cele mai importante virtuți: dragostea și respectul față de semeni.
După moartea tatălui său, Constantin devine împărat și, fără vreo ezitare, o aduce lângă el pe mama sa, căreia îi datora totul și, în semn de recunoștință, îi conferă titlul de Nobilissima Femina – “Doamna Preanobilă”.
Viața acestora se schimbă semnificativ după ce Constantin vede o cruce strălucind ca un soare pe cer și având deasupra inscriptia ”hoc signo vinces” – ”în acest semn vei învinge”. Noaptea are chiar un vis prin care Mântuitorul Hristos îi spune să imprime crucea pe steaguri. Și, într-adevăr, urmând acest îndemn, iese victorios în luptă, deși conducea o armată modestă în comparație cu armata inamică.


Continuarea o puteti citi aici: http://www.catchy.ro/elena-nobilissima-femina/73293

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu