luni, 2 martie 2015

Cartile imbogatesc

Cineva spunea ca o casa fara carti este o casa saraca si cred cu tarie acest lucru. Este o rusine sa nu vrei sa te imbogatesti citind macar operele literaturii tarii tale. Este o rusine sa nu-ti cunosti istoria limbii si a literaturii tale, sa nu stii scriitorii de seama care au contribuit la dezvoltarea culturii si a identitatii neamului tau si sa nu le fi citit operele. De la Ion Neculce si Grigore Ureche si pana in zilele noastre, istorici, scriitori, poeti, critici literari au contribuit la formarea limbii si a culturii romane.
Imi place sa cred ca nu exista cineva in Romania care sa nu se fi infruptat in copilarie din opera lui Creanga. El descrie un fel de a fi care se confunda cu felul romanesc de a fi. El este un generator de sentimente si trairi de care nu te mai saturi. Cine s-a saturat de Creanga s-a saturat de viata, s-a saturat sa fie si sa simta romaneste.
Fiecare cultura are eroii sai. Marin Preda il aduce in prim plan pe Moromete. Un personaj care nu poate fi atribuit altui neam, el este poate cea mai graitoare imagine a taranului roman de odinioara.
Liviu Rebreanu descrie atat de frumos viata de la tara din perioada interbelica in romanul Ion. Un roman social, oglinda fidela a traiului secolului al XX-lea.
Avem un Eminescu, incomparabil si de neegalat, care a dat o inima poetica poporului nostru, i-a dat o sensibilitate si o gratie puternic ancorata in constiinta noastra.
Marin Sorescu afirma ca poezia romaneasca populara si culta poate misca muntii.
Cartile ne imbogatesc cu adevarat viata si ne incarca sufletul de bucurie si traire. Este adevarat ca traim intr-o alta epoca socio-culturala si am evoluat. Am intrat in epoca digitala. Era calculatorului si a noilor media tinde sa trimita cartile in trecut, sa le plaseze catre o era trecuta, insa inca neapusa. Lumea a inceput sa evite cartile, dar sper cu optimism ca nu si continutul lor. S-a schimbat doar suportul. S-a trecut de la varianta tiparita la varinta digitala.
Recunosc, eu prefer cartea tiparita, dar nu cred ca a citi de pe tableta ar fi mai putin insemnat. Important este sa citim, sa citim scrieri de calitate si sa nu ne ratacim in bazarul de informatii pe care le gasim pe internet. Sa discernem si sa nu ne incarcam cu informatii ce au un continut alterat.
Sa citim si sa ne imbogatiim din bogatiile literaturii romane sau universale!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu