luni, 16 septembrie 2013

Medierea pentru romanii din inchisorile straine

Este foarte bine stiut faptul ca romanii intampina mari greutati in strainatate, incepand cu gasirea unui loc decent de munca, unde angajatorul respecta statutul angajatului, continuand cu respectarea drepturilor egale cu ceilalti cetateni ai Uniunii Europene si pana la cea mai simpla forma de relationare. Romanii sunt mereu priviti ca fiind partea intunecata a Europei, iar asta ingreuneaza viata multora, dar in special a celor care au incalcat legea intr-un fel sau altul. O problema deosebit de grava este faptul ca, odata ajuns dupa gratii, cetateanul roman, de altfel si cetatean european, nu mai are nici un drept.
Poate ca multi nu stiu, poate ca pe multi nu-i intereseaza, insa este o realitate crunta, o vadita discriminare, cu care mii de oamenii se confrunta, iar familiile din tara nu pot face nimic in acest sens. Cei mai multi nu-si permit un avocat, iar cel din oficiu este intotdeauna unul care apara interesele tarii respective, si nu pe cele ale detinutului.
Rolul unui mediator ar fi esential in astfel de cazuri, in care atat familia, cat si detinutul in cauza ar intelege procedura legala si impreuna ar putea gasi solutia optima.
De cele mai multe ori acuzatului i se incalca si cele mai elementare drepturi, cum ar fi: dreptul la un translator, accesul la cunoasterea legilor si a pedepselor aplicabile, dreptul la recurs, dreptul la executarea pedepsei in tara, dreptul la vizita, dreptul de a pastra legatura cu familia, cu copiii, dreptul la primirea de pachete, dreptul la asistenta medicala etc.
Sunt situatii frecvente cand familia nu-si poate permite sa apeleze la un avocat, care in astfel de situatii delicate ar fi probabil si foarte scump, insa mediatorii ar putea analiza situatiile, ar putea da sfaturile necesare si, de ce nu, ar putea interveni pe langa autoritatile straine spre gasirea unor cai care sa nu incalce legea, dar nici drepturile omului.
Este un drept minim pentru un detinut sa inteleaga acuzatiile si pedepsele pentru a se putea apara, sa poata primi o vizita de la cei dragi, sa-si vada copilul, sa poata vorbi in limba lui si sa fie ascultat. Cu siguranta, pentru foarte multi, executarea pedepsei in tara ar fi un avantaj major, avand in vedere costurile ridicate pe care familia ar trebui sa le suporte pentru deplasari, convorbiri telefonice, expedieri colete etc.
Spre exemplu, pentru executarea pedepsei in tara, un mediator ar putea instiinta familia care este procedura specifica, ce documente trebuie traduse si legalizate pentru intocmirea unui dosar, unde si in ce mod trebuie formulate cererile, care este timpul de raspuns si care sunt sansele de reusita. De asemenea, tot mediatorul ar putea tine legatura cu detinutul, informandu-l de cursul procedurii si sfatuindu-l asupra comportamentului si a actiunilor ce pot duce la reducerea pedepsei. Din pacate, unii nu apuca nici macar sa-si instiinteze familiile, nu se pot apara si iau de bun tot ce li se ofera si poate trec ani intregi in care nu pot lua legatura cu cei din tara lor.
Astfel de situatii trebuie stopate, iar oamenii trebuie sa apeleze la mediatori specializati, care sa inteleaga si sa se lupte pentru ca drepturile legale ale cetateanului sa nu fie incalcate. Se pot scurta termene, se pot reduce pedepse, se poate simplifica proceduri, iar la final un mediator poate media reintegrarea detinutului atat in societate, cat si in sanul familiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu