joi, 20 septembrie 2012

Evolutia lumii intr-un muzeu...

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" si-a deschis potile la 24 mai 1908 în prezenta regelui Carol I si a reginei Maria, fiind una dintre cele mai timpurii si apreciate institutii de cercetare a naturii inconjuratoare. Renumit prin colectiile sale monumentale, a devenit in scurt timp o importanta sursa de inspiratie pentru multe dintre muzeele de acest gen din lume. Grigore Antipa s-a nascut la Botosani în 1867. A urmat partial cursurile Sectiei Stiinte Naturale a Facultatii de Stiinta şi Medicina a Universitatii din Iasi, plecand apoi la Jena, unde il are ca profesor pe Ernst Haeckel. In 1891, Grigore Antipa si-a sustinut examenul de doctorat, primind mentiunea summa cum laude.
In 1892, reintors in tara, este propus de catre Carol I pentru ocuparea postului de director general al Pescariilor Statului, pentru postul de director al colectiilor zoologice din cadrul muzeului de la Universitate şi i se permite imbarcarea pe navele militare care plecau pe Marea Neagra. Framantat de necesitatea existentei unui muzeu, prezinta lui Sturza un ambitios proiect "un Muzeu de Istorie Naturala demn de capitala tarii".

In muzeul din Bucuresti s-au expus pentru prima data in lume vitrine tridimensionale, care aratau publicului speciile, in habitatul lor natural. Grigore Antipa a extins colectiile muzeului, primind donatii, prin achizitii, fiind sustinut de institutii si personalitati care au inteles pasiunea si necesitatea implinirii unui astfel de proiect. Organizarea muzeului s-a facut in timp indelungat si cu o munca si daruire greu de imaginat. Timp de 51 de ani, Grigore Antipa a condus lucrarile muzeului fara odihna, manat doar de pasiunea de a aduna sub acelasi acoperis toate minunile biodiversitatii inconjuratoare.
Un roman care a inteles sa dea importanta existentei sale pe pamant, dar in acelasi timp sa dea importanta tuturor resurselor pamantului. Si-a dedicat viata in scopul observarii evolutiei, dezvoltand si sustinand pastrarea ecosistemelor care dau echilibru vietii. O pasiune imensa pentru tot ce ne inconjoara s-a transformat intr-un tezaur recunoscut mondial. Din pacate, habitate intregi au disparut astazi de pe fata pamantului, insa muzeul pastreaza amintirea lor pana la cel mai mic detaliu. Vizitand muzeul m-am umplut de admiratie vazand atatea specii adunate la un loc si conservate cu atata grija.
Am aflat ca Delta Dunarii este poate cel mai bogat si divers ecosistem din Europa si m-am bucurat ca macar pentru acesta suntem pe un loc fruntas in lume. Trebuie sa vizitati muzeul care a fost recent renovat si dispune de tehnologie si proiectii de ultima generatie, este un prilej de recapatare a increderii in ceea ce inseamna Romania, un prilej de inviere a constiintei nationale.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu