vineri, 13 aprilie 2012

Pastele, bucurie in familie....

Aud tot mai des in jurul meu expresia Pastele se petrece in familie!… si-mi dau seama ca, pe langa toata incarcatura religioasa, Pastele este un prilej de revedere cu cei dragi, un prilej sa trecem cu vederea distantele pe care le-am cultivat intre noi. Asteptam cu nerabdare sfarsitul postului pentru a ne reaminti de binele de acasa, de familiile noastre, de traditiile cu care am crescut. Ne este dor de mesele bogate cu drob si cozonac, in jurul carora se strang cu veselie bunicii, parintii, copiii si nepotii. De parca nu am putea sa facem drob si in alta perioada a anului?! O fi patrunjelul proaspat sau mielul mai crud, chiar nu stiu ce o fi, insa niciodata drobul nu este mai gustos ca in ziua de Paste. O fi bucuria regasirii cu cei dragi sau apropierea fata de Dumnezeu?
Un lucru este cert: suntem cu totii mai blanzi, mai uniti, mai luminati. Cand ma gandesc la Paste, imi vin in minte cateva imagini dragi din copilarie. Nu pot sa uit ce bucurie aveam in suflet cand impreuna cu bunica mea vopseam oua. Ne straduiam sa facem cat mai multe culori si modele, iar la sfarsit mi se cuvenea importanta datorie de a le da stralucirea finala. Le tamponam cu un servetel inmuiat in ulei si le asezam intr-un cosulet de rachita.
O alta amintire draga pe care o am legata de Paste este aceea ca, atunci cand plecam la Inviere, luam de acasa un ou si o felie de cozonac, iar la biserica abia asteptam terminarea slujbei, luam Paste si apoi ciocneam oua. Nimic nu era mai gustos in acea noapte decat cozonacul cu ou. Mancam tot drumul, pana ajungeam la cimitir. Asa este traditia la noi, toti merg sa duca lumina intai la cimitir si apoi acasa. Nu pot uita, erau nopti magice! Sunt amintiri simple, insa mi-au marcat copilaria, m-au facut sa indragesc sarbatorile si sa-mi doresc sa dau mai departe micile bucurii cu care am crescut.
De sarbatori suntem cu totii datori sa coboram cu mintea spre inima, sa expiram emotii si traim bucuria alaturi de familie. Este un ragaz de regasire cu constiinta noastra, cu originea si cu Dumnezeu. Pentru un viitor mai frumos, trebuie sa-i invatam pe copii valoarea acestor momente atat din punct de vedere emotional, cat si religios. Ei trebuie sa stie sa simta acea bucurie care se gaseste doar acasa, in sanul familiei, in jurul mesei de sarbatori. Paste fericit si luminat tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu