vineri, 31 mai 2013

Libertatea in Romania libera

Conform DEX-ului, cea mai simpla definitie a libertatii suna astfel: posibilitatea de actiune dupa propria vointa sau dorinta. Cum inteleg romanii libertatea, insa, este cu totul alta poveste, despre care DEX-ul a uitat sa mentioneze. Tinerii, in special, au gasit atatea moduri de a-si urma instinctele, incat, daca ne-am apuca sa redefinim libertatea, ar trebui sa avem cel putin 100 de pagini doar pentru acest cuvant. Cum am ajuns sa confundam libertatea cu libertinajul, cu ipocrizia, cu lipsa de bun-simt, obraznicia etc? De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, putem exclude din DEX multe alte cuvinte si sa le redefinim ca "libertate".
Lipsa unei educatii solide lasa urme adanci in comportamentul nostru, astfel incat tindem sa devenim o societate superficiala, intoleranta si fara maniera. Este foarte important sa putem actiona dupa propriile noastre dorinte, sa ne putem exprima si sa traim asa cum ne place, insa este la fel de important sa ne si asumam ceea ce facem, sa nu sarim bariera bunelor moravuri si sa nu lezam drepturile altora.
Trebuie sa intelegem efectul de bumerang al libertatii: ceea ce facem poate genera o serie de evenimente sau reactii neplacute, care pe termen lung ajung sa se intoarca impotriva noastra. Important este sa nu uitam cine suntem si sa ne pozitionam corect pe scara valorilor.
Este minunat ca suntem liberi, insa stim oare ce sa facem cu atata libertate? Sper sa ne trezim in fiecare zi cu dorinta de a face lucruri bune si de a schimba in bine viata noastra si viitorul tarii, astfel incat si copiii nostri sa se bucure de aceeasi libertate ca si noi. Sa fim manati de o vointa buna este o datorie pe care o avem fata de semeni, fata de trecut si fata de viitor. Doar asa vom fi liberi intr-o Romanie libera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu