luni, 8 aprilie 2013

Producatori responsabili pentru o viata sanatoasa

O viata sanatoasa incepe cu o alimentatie sanatoasa, iar o alimentatie sanatoasa incepe cu o agricultura pe masura, cu ferme si produse traditionale, ecologice, cu producatori seriosi, orientati spre comercializarea de marfuri de calitate, urmarind satisfacerea nevoilor clientilor, si nu doar profitul imediat.
Fie ca vorbim de cereale, legume, fructe sau plante medicinale, Romania trebuie sa tina cont ca agricultura ecologica este o necesitate si ca produsele rezultate vor avea mare cautare atat in tara, cat si in strainatate.
Apicultura este o resursa importanta si in stransa legatura cu agricultura, calitatea acestei ramuri depinzand de seriozitatea cultivatorilor si de substantele chimice folosite. Pana si detinatorii fermelor de animale, in dorinta de a creste profitul, recurg la metode foarte nocive, care sunt menite sa creasca productia, insa lasa de dorit in privinta calitatii. Din pacate, fenomenul chimizarii s-a extins si a cuprins aproape toate procesele, de la materie prima pana la produsele finite pe care le consumam.
Mi-as dori ca legile din Romania sa urmareasca interesul consumatorilor si sa impuna standarde de calitate, astfel incat sanatatea oamenilor sa nu fie amenintata. Mi-as dori ca procesatorii sa scoata pe piata marfuri eco, cat mai putin chimizate si care sa respecte retetele traditionale de acum 30 de ani.
Romania este o tara cu foarte mult teren agricol, cu un mediu propice cresterii de animale, cu multe lacuri, rauri, plus delta si mare. Avem toate resursele cat sa hranim intreaga Europa si, din pacate, nu suntem in stare sa hranim sanatos cele cateva milioane de locuitori ai acestei tari. Putem scoate pe piata o gama impresionanta de legume, fructe, carnuri, produse apicole si medicinale etc., iar daca piata ofera produse sanatoase, implicit noi ne-am putea bucura de sanatate.
O Romanie sanatoasa presupune o schimbare de mentalitate. Avem nevoie de producatori responsabili, iar noi trebuie sa invatam sa ne alegem hrana astfel incat necesitatile organismului sa nu fie neglijate. Relaxarea, miscarea si alimentatia adecvata sunt cheia unei sanatati de invidiat.

Un comentariu:

  1. interesant articol! este pacat ca in ziua de azi este din ce in ce mai dificil sa consumam intotdeauna numai alimente sanatoase..

    RăspundețiȘtergere