duminică, 12 august 2012

Manastirea Crasna, gradina preaiubita de Dumnezeu

Dupa suisuri si coborasuri anevoioase, pe un drum de piatra serpuind prin padure, la poale de munte se ascunde parca in inima pustietatii Manastirea Crasna, gradina preaiubita de Dumnezeu. Aceasta minune lasata crestinilor ca marturie a nemasuratei frumuseti divine este situata pe raza comunei Izvoarele, judetul Prahova, avand hramul Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Nu se poate descrie sentimentul care te incearca (dupa circa o ora de mers printre dealuri si paduri) atunci cand ajungi in fata linistii si a impacarii cu Dumnezeu.
La tot pasul te intalnesti cu o bogatie de povesti, de fapte si de lucruri atat de frumos impletite intr-o perfecta armonie care vindeca sufletul, privirea si constiinta. Pe loc devii mai atent si mai receptiv, iar fundul inimii parca se deschide sa primeasca ceva din magia acestui loc. Te indoiesti din start ca este creatie umana vazand atata frumusete si maretie la un loc. Stii précis, de parca cineva ti-a confirmat deja, ca aceasta gradina este creatie Divina. Nu incape indoiala in sufletul tau.
Manastirea este departe de sat, izolata in inima padurii, iar accesul spre acest loc se poate face doar cu o masina 4x4. Cu siguranta, iernile sunt foarte grele aici si cel mai probabil drumul este inchis. Si totusi, pe o cale atat de anevoioasa, Creatorul a croit drum si a dat atata putere oamenilor sa infrumuseteze acest loc. Biserica este  inconjurata de casele pentru oaspeti, chiliile calugarilor si de o superba gradina atent ingrijita. Aici poti lua parte la o slujba in aer liber, poti lua masa alaturi de toti credinciosii, iar daca doresti sa traiesti o farama de viata cu adevarat crestina, poti sta la manastire peste noapte. Din cate am inteles, prima noapte este gratuita, iar daca dorsti sa stai mai mult, trebuie sa-i ajuti la diverse treburi pe calugarii care din zori si pana seara slujesc minunii lui Dumnezeu.
Au o gradina cum nu ai ocazia sa intalnesti la orice pas; solare pentru legume, pomi fructiferi si multe alte resurse din care cu rabdare si credinta reusesc sa se indestuleze pe ei si pe cei nevoiasi care au trebuinta de o mana de ajutor. Slujba este inaltatoare, cantarile rasuna pana in cele mai adanci vai si ritualul este unul deosebit. Pe un perete imens este pictata “scara pacatelor”, care numai la o simpla privire face sa-ti treaca un fior rece pe sira spinarii si te face sa reflectezi la viata ta, la tot ceea ce este important si de pret pentru tine. Printr-o iluminare de sus venita, te gandesti la parinti, la bunici si la toti cei dragi care au un loc in inima ta. Realizezi ca nu aurul conteaza si nici banii sau casele pe care le ai. Ceea ce ai de pret in inima sunt cei dragi pentru care spui macar in gand o rugaciune.
Cand viata te incearca, cand deznadejdea sau nesiguranta isi fac loc si-ti tulbura toata fiinta sau cand pur si simplu cauti un moment de liniste, mergi la Manastirea Crasna si vei afla tot ce ai nevoie. Aici am asistat la o slujba magica, aici am gasit o certitudine ca viata merita traita, aici am primit binecuvantarea unui calugar cu chip senin si zambet impacat. Manastirea Crasna sta marturie ca neamul romanesc este unul ortodox.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu