De cand ma stiu mi-a placut zacusca. Este aperitivul copilariei mele
si cred ca al tuturor romanilor. Desi la origini nu este un preparat
autentic romanesc, poporul nostru si l-a insusit, l-a asimilat si l-a
inclus in bucataria noastra atat de bine si natural, incat astazi putem
sa juram ca noi am inventat zacusca. Odinioara, bunicile noastre se
intreceau in a prepara zacusca, fie de vinete, fie de ciuperci. La
fiecare inceput de toamna, toate camarile se umpleau de bunatati. Astazi
nu prea mai avem bunici, iar noi am cam uitat retetele de altadata,
insa bunatatile de la Topoloveni sunt pe rafturile tuturor
hipermarketurilor si la indemana oricarui pofticios nostalgic.
Lumea s-a schimbat mult, insa nu si gusturile. Zacusca de vinete sau
cea de ciuperci au fost si inca sunt in topul preparatelor preferate de
romani. Ce sa mai vorbim despre cei plecati din tara... Adesea acestia
cara in bagajele lor borcane cu zacusca, muraturi, gemuri si multe alte
bunatati care le amintesc de tara si de gustul bun de acasa. Si pentru
acestia salvarea vine tot de la Topoloveni. Borcanele cu bunatati au
ajuns aproape in toata lumea, iar magazinele cu produse romanesti sunt
frecventate de romanii care nu se pot dezobisnui de gusturile bucatariei
noastre traditionale. Aproape in fiecare toamna eu obisnuiesc sa merg
la padure. Pe de o parte ma bucur de priveliste, pe de alta parte culeg
materia prima pentru zacusca de ghebe.
Anul acesta m-am bucurat din
plin de ambele. Privelistea muntilor din zona Cheia, judetul Prahova,
este una absolut incantatoare. Toamna este pictorul desavarsit care pune
pe sevalet o multitudine de culori. Toate nuantele padurii incanta
privirea, aerul curat este o adevarata binecuvantare pentru plamani, iar
miscarea face bine. Ghebele asteptau culegatorii, palcuri, palcuri,
mici si mari, cocotate in manunchiuri pe buturugi sau scotand semet
capul dintre frunze. Am umplut repede cateva galeti si am pornit gafaind
spre casa pentru a ma apuca de treaba, insa mai intai am dat o tura si
prin gradina.
Si aici am intalnit darnicia toamnei. Tatal meu este
un om gospodar si prevazator. Cultiva mai toate legumele, iar toamna
culegem impreuna roadele. Rosiile, ceapa, morcovul si gogosarii de
gradina sunt legume ce nu lipsesc din zacusca. Cu toate pregatite, am
scos caietul vechi de retete al bunicii si am inceput lucrul. Am spalat
legumele, le-am cantarit, le-am tocat, am calit, am fiert, am amestecat,
am condimentat, m-am lins bine pe degete, iar la sfarsit am pus totul
in borcane. Am sterilizat si am umplut camara. Nu pot sa va spun cum
mirosea bucataria. Am muncit aproape toata ziua, insa cu multumire,
deoarece camara plina ne va sprijini toata iarna si va face micul dejun o
adevarata placere, iar postul va trece mai usor. Celor care nu au
placerea de a alerga prin paduri, sau nu au gradini, sau sunt in tari
indepartate, sau nu au timp pur si simplu, le recomand cu incredere zacusca Topoloveana,
care contine doar ingrediente naturale si respecta o reteta
traditionala. Bunatati din ingrediente romanesti, pentru romanii de
pretutindeni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu