Delta Neajlovului si imprejurimile sale sunt poate locul ideal pentru reintalnirea cu natura salbatica, atat cat se mai poate intelege astazi prin "salbatica". Omul, in dorinta sa de dezvoltare, a domesticit totul in jurul sau. Putine mai sunt locurile unde flora si fauna au rezistat marii expansiuni economice, sociale, industriale... etc. In Delta Neajlovului sau Balta Comana mai putem admira specii rare, total disparute din alte zone ale tarii. Aici biodiversitatea uimeste si pe cei mai exigenti iubitori de natura. Aflata la o distanta mica de Bucuresti, in judetul Giurgiu, inainte de intrarea in comuna Comana, zona aceasta mlastinoasa pare ca sfideaza viata tumultoasa a Capitalei. Aici, timplul are sensul lui, batranul rau Neajlov are cursul lui lent, iar linistea pare ca aicea s-a nascut. Soarele rasare si apune mangaind luciul apei, insufletind totul in jur. Suprafetele intinse de apa si palcurile de stufaris alcatuiesc un peisaj cu totul deosebit. Pasari, pesti, broscute si vietati fel de fel traiesc nestingherite intr-un prefect ecosistem ce ocupa locul doi in tara, dupa Delta Dunarii.
Trecand podul peste Neajlov se ajunge la Manastirea Comana, ctitoria lui Vlad Tepes datand din 1461. Importanta vatra de spiritualitate din tara noastra, manastirea este un veritabil monument istoric. Aici, turistii se pot inchina la raclele unor sfinti foarte cunoscuti si indragiti lor, precum Sfantul Nicolae, Sfantul Nectarie, Sfanta Ecaterina... etc. Tot in curtea manastirii se poate vizita si Mausoleul Eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial, ce dateaza din 1932. Osuarul adaposteste osemintele a peste 500 de eroi de nationalitati diferite, cazuti in luptele grele ce s-au dat in zona. O inedita lectie de istorie, spusa la umbra frumoasei manastiri.
Continuand drumul prin comuna Comana, se ajunge la Parcul Natural Comana. Padurea mare si deasa primeste pe oricine doreste sa-si incarce plamanii cu aer curat si sa-si umple urechile cu ciripit de pasarele. Ea pastreaza specii de flori si arbusti pe cale de disparitie. Bujorul salbatic este o specie de bujor intalnita aici, care nu se mai gaseste nicaieri pe teritoriul Romaniei. Ascunsa printre copaci, Fantana cu Nuc este un obiectiv de vazut in padurea Comana, insa marea atractie este observatorul ornitologic. Un turn de unde pot fi observate pasarile fara a fi tulburate de privirile incomode. Cu putin noroc poti zari cate un grup de lebede gratioase lafaindu-se la soare, vreo barza intr-un picior scormonind prin apa dupa pestisori, sau cateva ratuste mici ce inoata grabite dupa mama rata. Multe sunt speciile de plante si animale ce pot fi admirate in zona. Este o binecuvantare ca mai avem in tara noastra si atat de aproape de Capitala un loc in care turistii se pot intalni cu natura in forma ei pura, nemodelata si nemodificata de mana omului. Asa pot vedea si copiii nostri ce inseamna cu adevarat natura, salbaticia si pot sa inteleaga de ce este important sa protejam aceste locuri rare, sa le iubim si sa le respectam, lasandu-le asa cum ne-au fost daruite de Cel ce a facut Cerul si Pamantul. Sa lasam din cand in cand viata noastra tumultuoasa si grijile zilnice si sa ne ingaduim o plimbare inedita pentru a admira frumusetile Deltei Neajlovului si imprejurimile comunei Comana. Sa transmitem copiilor responsabilitatea de a salva cu orice pret aceste oaze de natura ce sunt pe cale de disparitie.