marți, 8 septembrie 2015

Intalnirea Tinerilor Ortodocsi din Europa

Progres, performanta, civilizatie, libertate, modernism sunt termeni care guverneaza generatia tanara. Societatea intretine aparent o continua dezvoltare si imbunatatire a tuturor aspectelor vietii, tinerii fiind de vocatie moderni, liberi si special creati pentru a se bucura aparent de toate ofertele acestei lumi. Spun si repet aparent, deoarece toate salturile acestea incredibile pe care umanitatea le-a facut de-a lungul istoriei vin in detrimentul planului spiritual asupra caruia din ce in ce mai putini reflecteaza. Preocuparea pentru latura spirituala este evitata in viata de zi cu zi in mod intentionat.
Toate mijloacele moderne de comunicare si informare exploreaza distante din ce in ce mai mari fata de axa verticala a comuniunii cu Dumnezeu si se dezvolta doar in plan orizontal, departandu-se gradual de esenta fiintei umane, deformand sensul vietii. Nu putem reduce fiinta umana doar la cele materiale, doar la hrana si bunuri care nu dau sens vietii, ci trebuie sa ne situam deasupra acestora din moment ce ne definim fiinte rationale create dupa chipul si asemanarea cu Dumnezeu. Viziunea si puterea de intelegere a lucrurilor ajuta tinerii sa distinga care sunt surogatele din viata lor si sa contracareze aparentele si elementele zadarniciei.
Toate actiunile lumii moderne catalogheaza crestinismul ca fiind o maladie ce contravine noilor reguli pe care omul singur le-a creat, uitand ca Dumnezeu a creat lumea si nu lumea l-a creat pe Dumnezeu. Din nefericire, tinerii iau lucrurile de-a gata, fiind plasati din start intr-un mediu perdant. Europa isi transforma bisericile in muzee, pub-uri, expozitii... etc. Fenomenul globalizarii distruge toate elementele identitare ale unui popor, reducand istoria doar la un banal trecut oarecare ce a fost si nu se mai intoarce.
Traditiile si valorile care dau identitate unui popor sunt uitate. Scoala si familia s-au degradat si nu ofera o educatie solida bazata pe principii si valori crestine, fundamentale vietii. Pe fondul tolerantei, toate degenerarile si viciile lumii sunt acceptate, insusite ca fiind firesti sau impuse. Busola lumii s-a schimbat, indicand mai degraba in derizoriu, deoarece a pierdut axa care distinge intre bine si rau. In vreme ce Europa se departeaza cu pasi repezi de valorile crestine, tinerii gasesc in Romania o gura de aer proaspat, o lume care-si pretuieste traditiile, o oaza de spiritualitate. Pe langa imaginea de popor primitor si iubitor de frumos, poporul roman se bucura sa fie perceput si ca popor marturisitor al credintei crestine ortodoxe. Fiind numita a doua gradina a Maicii a Domnului, tara noastra este cunoscuta pentru bogatia spirituala pe care din vechime a cultivat-o, a intretinut-o si a marturisit-o. Romania este tara din istoria careia spiritul crestin nu a lipsit niciodata, credinta fiind alinare si forta la vreme de incercare si liant puternic dintre semeni, lasat mostenire intotdeauna generatiilor tinere care au avut misiunea de a pastra vie flacara. Romania este tara care a nascut sfintii rugatori in ceruri pentru mantuirea lumii. Romania crestina este tara care si-a ridicat domnitorii la rang de sfinti, cinstind memoria lor si pretuind mostenirea culturala pe care acestia au lasat-o poporului.
Cum este si firesc, este tara care primeste in sanul sau pe oricine are nevoie de asezare in buna randuiala crestina, drept urmate, in Romania se organizeaza anual Intalnirea Tinerilor Ortodocsi din Europa. Mii de tineri, marturisitori ai credintei crestine, s-au intalnit zilele acestea la Cluj-Napoca pentru a se ruga impreuna. Multi sunt chemati, dar putini alesi. Toti oamenii sunt chemati la mantuire, insa putini sunt cei care inteleg chemarea si raspund afirmativ. Tineri adunati la Cluj si-au manifestat dorinta de a trai in comuniune cu Dumnezeu si in buna intelegere unii cu ceilalti, intelegand ca prin fapte bune si credinta lucratoare se poate ajunge la mantuire. Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, ierarhi si preoti au intampinat tinerii care au organizat Procesiunea Tineretii pe strazile orasului pana la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca. Tineri veniti din 23 de tari au putut lua parte la Sfanta Liturghie, oficiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si au primit cuvantul de invatatura intitulat Haina de nunta cereasca - lumina sufletului curat, rostit de Preafericirea Sa. Haina de nunta este vesmantul credintei si al faptelor bune care lumineaza sufletul. Cultivarea valorilor crestine innobileaza sufletul, iar biruinta asupra raului se realizeaza prin pocainta, spovedanie, rugaciune si fapte bune, care sunt arvuna vietii vesnice.
Tot cu acest prilej tinerii au putut participa si la conferinta intitulata Relatiile interpersonale in lumina relatiei noastre cu Dumnezeu, sustinuta de parintele arhimandrit Zaharia Zaharou de la Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul din Tolleshunt Knights, Anglia, invitat special pentru acest eveniment. A fost subliniata necesitatea legaturii permanente cu Dumnezeu. Trairea vietii in prezenta lui Dumnezeu cere o inima curata si eliberata de pacat. Intalnirea Tinerilor Ortodocsi din Europa a fost un bun prilej de readucere in prim plan a fundamentelor crestine. Prin Sfintele Taine, omul se curateste de intunericul pacatelor, iar prin fapte bune recapata lumina. Avem un talant de sporit, iar bunatatea si iubirea aproapelui sunt singurele cai care ne apropie de Dumnezeu. Starea de rai poate fi cultivata si crescuta in noi inca de pe pamant. Acest eveniment a adus laolalta mii de tineri care au dorit sa spuna prin gestul lor ca este loc pentru mai multa bunatate si pace in lume, ca impreuna si tari in credinta putem muta muntii, ca masura iubirii este a iubi fara masura. Un apel tineresc la mai multa intelegere si prietenie intre semeni.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu