luni, 13 octombrie 2014

Domnitori versus presedinti

Toamna aceasta este pentru romani una foarte bogata in evenimente. Pe de o parte, evenimente religioase, pe de alta parte, evenimente politice, deoarece ne aflam in plina campanie electorala. Tabloul este unul foarte colorat si contrastant, insa ceea ce vedem este parte din realitatea noastra, fie ca ne place, fie ca nu. Luna octombrie este, fara indoiala, luna pelerinajelor si a inchinarii la moastele celor ce ne ocrotesc si ne ajuta cu rugaciunile lor. Anul acesta, octombrie a debutat cu procesiuni istorice. S-au organizat pelerinaje cu moastele Sfantului Constantin Brancoveanu la unele dintre cele mai importante ctitorii ale acestuia: Manastirea Bancoveanu de la Sambata de Sus si Manastirea Hurezi. 

Moastele, asezate intr-o racla deosebit de frumoasa din argint si aur, au fost purtate prin tara, fiind intampinate cu mare evlavie de credinciosi. A fost un domnitor integru si iubitor de cultura, iar dragostea pe care a avut-o pentru tara sa ii este rasplatita astazi de cei care nu au uitat istoria si respecta valorile tarii. De aici, frumoasa racla pleaca la Iasi, capitala Moldovei, unde, tot din grija unui domnitor, se afla racla cu moastele Sfintei Parascheva. Vasile Lupu, domn al Moldovei, cu o intensa activitate culturala si religioasa, a dorit sa lase urmasilor un ajutor de nadejde. Stia ca Sfanta va purta rugile poporului in fata lui Dumnezeu si va alina suferintele multora. Prin acest gest nu a facut decat sa continue misiunea inceputa cu doar cateva secole in urma de catre domnitorul Stefan cel Mare si Sfant, care de asemenea este cinstit cu mare evlavie pana in zilele noastre. Un alt mare domnitor foarte apreciat de romanii de pretutindeni este Neagoe Basarab, cel ce a lasat mostenire un testament, intitulat Invataturile lui Neagoe catre fiul sau Teodosie. Sfaturi pentru o viata cu adevarat crestina si invataturi despre felul in care trebuie sa fie un domnitor. Romania se poate mandri cu domnitori cinstiti de popor, cinstiti in istorie, insa cel mai important, cinstiti in randul sfintilor. Domnitori care au inceput o misiune pe pamant pentru a o continua in cer, in vesnicie, urmarind cu rugaciune destinul tarii noastre, iar poporul isi pune toata nadejdea in rugaciunile lor. Ca ei sunt multi altii, care s-au straduit sa apere onoarea si credinta. Au luptat cu vehementa pentru libertate si pastrarea constiintei nationale, aparand interesele tarii. Anii au trecut si au ramas vii in constiinta noastra, insa domnitorii au disparut.
Timpul ne-a schimbat, ne-a instrainat. Locul lor a fost luat de presedinti, de balci ieftin, de interese si promisiuni hilare. Acum suntem in mana celor ce vand tara pentru te miri ce, si tot mai multi dintre noi pleaca incercand sa-si faca un rost pe alte meleaguri. Urmarim cu consternare mascarada din preajma alegerilor electorale. Orasele noastre cu oameni nevoiasi si caini pe strazi s-au impodobit frumos cu pozele celor care candideaza pentru putere. Campanii electorale pe stadion, cu cate un concert insotit de mici si bere sunt imaginea sumbra ce a cuprins toata Romania. Marionete avide de putere, mascarindu-se public pentru un vot in plus, pentru un ridicol mandat de 5 ani, in care vor mai vinde o bucatica de tara, fara sa se intrebe cum si daca vor ramane in istorie. Oare ce racle vor pregati urmasii pentru presedinti de astazi si in ce fel vor pomeni faptele lor?
Oamenii privesc uimiti topaiala, iar pe chipurile lor turmentate de atatea promisiuni si prognoze se citeste clar intrebarea: Eu cu cine votez?
Se pacalesc pe ei insisi, pentru ca din fericire poporul nu se lasa dus de nas. Oamenii vad balciul, insa trec resemnati pe langa toate...
Nu au nevoie de acestea. Ei se duc in urma raclei, cinstind si rugandu-se la moastele unui domnitor care a condus tara cu 300 de ani in urma, convinsi fiind ca mai mare ajutor au sa primeasca de aici. Oamenii se roaga pentru un trai mai bun in tara in care s-au nascut si pe care o iubesc, tara care inca ii are ocrotitori pe fostii domnitori... si vorba poetului: 

Ce-ti doresc eu tie, Dulce Romanie,
La trecutu-ti mare, mare viitor!


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu