E timpul viilor, timpul cand putem sa ne reamintim cu mandrie ca
stramosii nostri au avut totdeauna un respect deosebit fata de
cultivarea vitei-de-vie. Conditiile naturale prielnice au dus la
dezvoltarea cultivarii ei, astazi, Romania ocupand locul 6 in topul
producatorilor de vin din Europa. Cultura vitei-de-vie si producerea
vinurilor au devenit indeletniciri de baza ale vechilor locuitori din
actualul spatiu romanesc. Tracia era foarte apreciata pentru vinurile
sale, fiind considerata chiar locul de nastere al lui Dionysos, zeului
vinului. Nicolae Iorga mentiona: Cultura vitei-de-vie este, de asemenea, traditionala la tracii iubitori de vin.
Geto-dacii, mari cultivatori ai vitei-de-vie, consumau cu placere
vinul din cornuri de bou, pe care le treceau din mana. Cea mai veche
mentiune despre viticultura dacica o avem de la geograful antic Strabo
(66 i.H. - cca. 24). Insusi Burebista a luat decizia defrisarii viilor,
deoarece viile din Dacia erau o adevarata tentatie pentru alte popoare.
Se pare ca rasaritenii erau atrasi de bogatia locurilor noastre, pe care
veneau sa le cotropeasca dupa bunul lor plac.
Cand romanii au
cucerit Dacia, in anul 106, au adus tehnici noi de cultivare si de
producere a vinului. 1500 de ani mai tarziu, viticultura se dezvoltase
atat de mult, incat cei care ajungeau pe aceste locuri ramaneau uimiti
de marea intindere a viilor si de productia de vinuri. Misionarul
catolic Marcus Bandini scria despre bogatia Moldovei: Produce asa de mult vin, incat la timpul culesului se vinde o vadra cu patru bani si iarna se vinde cu sase sau sapte.
Odata cu trecerea timpului, viticultura se diferentiaza pe podgorii, pe
sortimente, pe soiuri adaptate conditiilor locale si pe regiuni. Vinuri
seci, vinuri dulci, vinuri albe sau rosii, mai vechi sau mai noi
alcatuiesc un tezaur extrem de valoros. Se pare ca vinul a fost
prietenul romanului pe tot parcursul istoriei si pana in zile noastre.
De asemenea, romanul a stiut dintotdeauna ca vinul este o binecuvantare
si pentru sanatate, adesea fiind mentionat ca puternic antioxidant
folosit in cure si tratamente. Consumul moderat de vin creste nivelul
colesterolului bun, previne ateroscleroza, mentinand sanatatea vaselor
de sange, reduce riscul cancerului, ajuta la mentinerea siluetei etc.
Astfel, cultivarea terenurilor cu vita-de-vie s-a dovedit mereu un
castig pentru tara noastra, care a stiut sa pastreze traditia si
secretele inaintasilor.
Viticultura romaneasca se bucura astazi de
prestigiu si rezultate deosebite, Romania oferind peste 400 de tipuri de
vinuri, unele premiate si medaliate la nivel european. Natura ne-a
inzestrat cu terenuri si conditii prielnice cultivarii viilor, iar noi
nu putem lasa nefructificata o asemenea bogatie. Viticultura ne face
cunoscuti in lume si ne plaseaza printre fruntasi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu