Fenomenul persoanelor fara adapost a devenit pentru Romania o problema extrem de delicata, care solicita o mobilizare imediata daca tinem cont de faptul ca statistica apreciaza un numar de aproximativ 15.000 de indivizi, iar cifrele sunt in crestere. Pierderea locuintelor, neplata datoriilor, escrocheriile, problemele familiale, pierderea locurilor de munca, saracia etc. sunt cauze care fac ca fenomenul sa ia amploare si chiar sa fie scapat de sub control.
Aceste persoane sunt defavorizate din punct de vedere social si medical, iar sansele de integrare in structurile sociale sunt destul de reduse, tinand cont de faptul ca multi nu au nici macar acte de identitate. Ce sa mai vorbim de adaposturi, de sansa obtinerii unui loc de munca, de dreptul la pensie…
Viata pe strada este o arta pe care ei trebuie sa si-o insuseasca rapid pentru a putea face fata. Regulile sunt dure, trebuie sa ai in sange arta de a cersi, de a face negot si la nevoie trebuie sa stii sa furi, sa minti sau sa te bati. Este o continua lupta pentru supravietuire. Apoi confruntarea cu bolile este iarasi o problema, HIV, TBC si multe altele generate de alimentatia proasta, de mizerie, de saracie. Acesta este un tablou sumbru, care trebuie sa dispara in viitor.
Romania trebuie sa dezvolte si sa implementeze programe sociale si medicale care sa asigure sansa de integrare a oamenilor strazii in societate. In primul rand, crearea de adaposturi sociale care sa poata prelua oamenii din strada temporar sau pe termen lung si care sa ofere: consiliere psihologica, consultatii, medicamente, mancare, imbracaminte, scolarizare, educare profesionala etc. De asemenea, integrarea sociala presupune: recunosterea lor ca indivizi prin emiterea de acte de identitate, dreptul la ajutoare sociale, incadrarea in camplul muncii pentru dobandirea dreptului la pensii etc.
Prevenirea abandonului, institutionalizarea si educarea copiilor strazii este iarasi o masura care nu accepta amanare, iar asistentii sociali sunt cei care stabilesc planul de integrare, in functie de resurse. A venit momentul in care autoritatile impreuna cu toate fundatiile si centrele de ajutor au datoria de a stopa fenomenul „Persoanelor fara adapost”. Asa vad eu Romania de maine. O Romanie responsabila, care isi face datoria si isi arata grija fata de fiecare individ.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu