Foarte putini sunt cei care au auzit de Insula Mare a Brailei si au idee de ceea ce se gaseste in acest loc. Scaldata de bratele Dunarii de o parte si de alta, insula este la ora actuala "granarul Romaniei". Accesul se poate face traversand Dunarea cu bacul. Eu am traversat pe la Braila. Bacul incarcat se misca lent pe luciul apei pana la insula.
Aici nu gasesti sosele asfaltate, magazine, piete sau blocuri… Cat vezi cu ochii se intind lanurile de grau, porumb, floarea-soarelui, rapita etc. Agricultura, in toata regula; agricultura, la cele mai inalte standarde! Lanurile sunt bine delimitate, marcate din loc in loc cu tablite pe care sunt inscriptionate soiurile. Delimitarea este adesea facuta de canalele de apa foarte utile pentru irigatii. Totul este la linie, o ordine cum rar mai intalnesti in Romania.
Primavara, toata insula este inverzita, iar pe parcursul verii, parcelele de teren se deosebesc prin culorii vii in nuante galben-aurii. Floarea-soarelui ca o morisca lenesa se bucura de raze asteptand albinele pentru polenizare, rapita infloreste, graul auriu se leagana in adierea vantului, porumbul incepe sa-si arate matasea. La vremea treieratului, insula devine ca un stup. Un zumzet continuu se aude zi si noapte. Sunt combinele care culeg recolta bogata.
Dimineata privesti lanul si, oricat ti-ai afunda privirea in zare, este doar grau cat vezi cu ochii. Seara insa, combina lasa in urma ei miristea presarata din loc in loc cu baloti de paie. Este o munca asidua, temeinic facuta si de o calitate exceptionala. Vazand acest loc, nu pot decat sa sustin ca in Romania lucrurile se misca, in sensul bun la care toti visam. Sunt locuri unde lumea munceste, unde treaba este treaba, iar rezultatul este comparabil cu orice nivel european, occidental etc. Insula Mare a Brailei este un astfel de loc; este un exemplu ca in aceasta tara se poate si este o dovada ca Romania are potential. Este dovada unui viitor mai bun!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu