miercuri, 27 iunie 2012

Blasova salbatica

Un sfarsit de saptamana petrecut in natura, departe de galagia urbana, este bine-venit si te incarca din plin cu energia necesara ca sa poti face fata agitatiei de zi cu zi.
Eu am descoperit Blasova, o balta, nu foarte departe, chiar in tarisoara noastra (judetul Braila), si am avut parte de un sfarsit de saptamana in acest loc aproape salbatic, unde natura te imbie cu ce are mai de pret. Principala atractie la Blasova este pescuitul. Turisti impatimiti ai acestui sport ce presupune dibacie si rabdare vin din toate colturile tarii. De dimineata pana seara, fiecare incearca norocul in functie de preferinte, pregatire, dotari etc. Fie ca au o simpla undita sau lansete de ultima generatie, fie ca stau pe mal, in stuf sau cu barca in larg, fiecare incepe dimineata cu o singura dorinta: sa scoata din apa ceva notabil.

Nimic nu se compara cu senzatiile pe care le traiesti intr-o astfel de iesire in salbaticie. O cafea la ibric savurata cu ochii pe lansetele insirate rabdator pe malul apei, emotia data de bataia pestelui care se incapataneaza si nu vrea sa fie scos din apa; dulceata borsului de peste facut la ceaun chiar langa stufaris, o plimbare pe luciul apei la apus, cand soarele inroseste orizontul, lupta cu un tantar obraznic care nu te lasa sa te bucuri de concertul broscarimii, povestile spuse in jurul focului seara in compania unui porumb copt si multe altele fac din aceasta escapada o amintire de neuitat. Iar dupa o astfel de zi, un somn linistit la cort te face sa uiti de dormitorul si telecomanda de acasa.
Un sac de dormit si eventual o lanterna sunt tot ce ai nevoie pentru o noapte linistita in mijlocul naturii. Atat de simplu si totusi atat de suficient si reconfortant, ca nici nu-ti vine sa crezi cum te poti bucura de viata cateva zile fara internet, fara televizor, fara mall. Natura ne ofera totul si scoate la iveala simplitatea din noi. Din fericire, in Romania sunt numeroase zone inca neatinse de civilizatie, unde te poti delecta in salbaticie si simplitate.


marți, 26 iunie 2012

Vine o vreme....

Vine o vreme cand Ingerii isi pierd aripile...
Se intampla pentru ca le este rusine de cei ce cred ca viata se traieste trisand!

Vine o vreme cand Cerul nu mai lumineaza....
Se intampla atunci cand orice piatra de pe caldaram ajunge sa se creada diamant!

Vine o vreme cand insusi Creatorul nu ne mai recunoaste....
Se intampla pentru ca am devenit marionete: femei de silicon, barbatii de steroizi si copii din eprubeta!

duminică, 17 iunie 2012

Insula Mare a Brailei, granarul tarii

Foarte putini sunt cei care au auzit de Insula Mare a Brailei si au idee de ceea ce se gaseste in acest loc. Scaldata de bratele Dunarii de o parte si de alta, insula este la ora actuala "granarul Romaniei". Accesul se poate face traversand Dunarea cu bacul. Eu am traversat pe la Braila. Bacul incarcat se misca lent pe luciul apei pana la insula.
Aici nu gasesti sosele asfaltate, magazine, piete sau blocuri… Cat vezi cu ochii se intind lanurile de grau, porumb, floarea-soarelui, rapita etc. Agricultura, in toata regula; agricultura, la cele mai inalte standarde! Lanurile sunt bine delimitate, marcate din loc in loc cu tablite pe care sunt inscriptionate soiurile. Delimitarea este adesea facuta de canalele de apa foarte utile pentru irigatii. Totul este la linie, o ordine cum rar mai intalnesti in Romania.
Primavara, toata insula este inverzita, iar pe parcursul verii, parcelele de teren se deosebesc prin culorii vii in nuante galben-aurii. Floarea-soarelui ca o morisca lenesa se bucura de raze asteptand albinele pentru polenizare, rapita infloreste, graul auriu se leagana in adierea vantului, porumbul incepe sa-si arate matasea. La vremea treieratului, insula devine ca un stup. Un zumzet continuu se aude zi si noapte. Sunt combinele care culeg recolta bogata.
Dimineata privesti lanul si, oricat ti-ai afunda privirea in zare, este doar grau cat vezi cu ochii. Seara insa, combina lasa in urma ei miristea presarata din loc in loc cu baloti de paie. Este o munca asidua, temeinic facuta si de o calitate exceptionala. Vazand acest loc, nu pot decat sa sustin ca in Romania lucrurile se misca, in sensul bun la care toti visam. Sunt locuri unde lumea munceste, unde treaba este treaba, iar rezultatul este comparabil cu orice nivel european, occidental etc. Insula Mare a Brailei este un astfel de loc; este un exemplu ca in aceasta tara se poate si este o dovada ca Romania are potential. Este dovada unui viitor mai bun!


Insula Mare A Brailei 1Insula Mare A Brailei 5Insula Mare A Brailei 3Insula Mare A Brailei 4Insula Mare A Brailei 2Insula Mare A Brailei 6

marți, 12 iunie 2012

Sibiu - Hermannstadt

Cu ocazia “portilor deschise” am decis sa vizitez Sibiul, un oras aparte,  Capitala Culturala a Europei in anul 2007, oras in care vechiul si noul nu fac nota discordanta.
In Sibiu poti vizita numeroase muzee, parcuri, biserici si poti incepe cu Piata Mare care din secolul 16 a devenit centrul “cetatii”, reprezentand locul unde se desfasurau cele mai importante evenimente, de la executii publice si pana la comert. Astazi piata este locul principal de promenada pentru localnici si turisti.
De aici se face accesul la Muzeul Brukental si tot de aici poti ajunge foarte usor spre Muzeul de Istorie, Piata Mica, Piata Huet.
Toate cladirile din aceste piete  au fost declarate monumente istorice.
Incarcatura istorica este intr-adevar impresionanta, insa ceea ce m-a  fermecat iremediabil sunt cateva aspecte care tin de oameni, de civilizatie si de faptul ca mai exista locuri in tara aceasta unde trecutul este apreciat si conservat.
Linistea inconjuratoare, aerul curat si calmul sibienilor te aduc intr-o stare de reala relaxare.
Sibiul este un oras care trebuie obligatoriu vizitat, este destinatia ideala pentru un concediu linistit si in acelasi timp intens. Aici inca mai poti manca sanatos si inca mai poti respira aer curat. Oamenii sunt primitori, iar ospitalitatea lor te lasa fara cuvinte.
Intr-o lume a stresului si a grijilor, Sibiul este oaza de relaxare pe care Romania o are.
Este o gura de aer intr-un ocean de greutati.
M-am simtit mandra sa vizitez Sibiul! M-am simtit mandra sa cunosc romani minunati!

sâmbătă, 9 iunie 2012

Valea Oltului

Incontestabil, Valea Oltului reprezinta pentru Romania o piesa de rezistenta ce nu trebuie exclusa din circuitele turistice care ne promoveaza tara, ca fiind o destinatie demna de luat in calcul. Traseul Oltului este fascinant. Linistit pe alocuri, naprasnic si spumos din cand in cand, Oltul si-a gasit calea sapand in stanca, serpuind printre vaile muntilor ce-si inalta semet crestele spre cer. 
Oglinda apei reflecta atat de fidel crestele, incat stai si te intrebi daca nu cumva vezi dublu. Valea Oltului lasa sa se vada splendoarea naturii indiferent de anotimp. 
Vara, privelistea este relaxanta, iar toamna dezvaluie o adevarata simfonie de culori. Soseaua si calea ferata insotesc paralel cursul apei, traversand muntii, astfel incat te poti bucura de priveliste, indiferent pe care cale alegi sa te deplasezi.
Defileul Oltului este doar o nestemata ce completeaza tezaurul turistic al Romaniei.
Sa deschidem ochii si sa privim cu atentie locurile si oamenii pe langa care trecem. Fiecare loc ne poate invata sa traim o emotie. Sa privim Romania cu sufletul. Romania este frumoasa, iar o tara frumoasa intregeste un suflet frumos. 


 Valea Oltului 6Valea Oltului 3Valea Oltului 2Valea Oltului 4