miercuri, 26 decembrie 2012

Sfaturi de iarna

Stim cu totii ca un sistem imunitar bine pus la punct ne poate scuti de neplaceri, iar cum toate ne sunt la indemana, iata cateva sfaturi pentru a trece de iarna fara probleme…
Vitamina C: Pentru aparare, corpul nostru consuma cantitati mari de zinc si vitamina C. De aceea, in cursul iernii, este necesar sa-i mentinem aportul de vitamine. Este important sa consumam multe fructe si legume, iar cum sezonul citricelor este in toi, ar fi pacat sa nu profitam. De asemenea, suplimentele nutritive Hofigal ne sunt la indemana. Foarte eficiente si convenabile, vin in ajutorul nostru la nevoie, avand influenta pozitiva asupra corpului si a psihicului. Imbunatatesc productivitatea celulara, redau buna dispozitie, reduc stresul si protejeaza inima.
Usturoi, ardei, piper: Usturoiul ne apara de infectiile gripale (tuse si guturai). Usturoiul crud consumat cu regularitate face minuni. Condimentele cum sunt ardeiul iute, piperul si hreanul sunt cunoscute de asemenea ca "facatoare de minuni" in cazuri de raceala si gripa.
Baie de aburi: Pe vremuri, aproape fiecare oras romanesc avea o baie comuna de aburi. Inexplicabil, cei care frecventau astfel de locuri simteau cum caldura umeda face bine la sanatate. Un adevar confirmat astazi: temperaturile ridicate activeaza circulatia, relaxeaza si imunizeaza. Cand mucoasele sunt intens irigate cu sange, virusii nu se pot fixa pe ele cu usurinta. Astazi, baile de aburi se gasesc in hoteluri, sali de fitness si cluburi SPA si sunt accesibile oricui.
Papuci de casa: Sa ne incaltam neaparat cu papuci caldurosi cand stam prin casa. Picioarele reci declanseaza guturaiul. Scaderea temperaturii incetineste activitatea leucocitelor, care combat virusii.
Aromele proaspete: Au efect asupra noastra la fel ca o baie fierbinte, dupa o zi de stres, dar mult mai rapid. Cele mai bune stimulente se gasesc in: scortisoara, lamai si menta. Avand buna dispozitie, chiar si cea mai grea iarma poate parea un fleac. Doresc tuturor romanilor o iarna plina de buna dispozitie!

sâmbătă, 15 decembrie 2012

Plantam fapte bune in Romania!

Este de admirat initiativa unei actiuni de voluntariat, sponsorizata de catre companii importante care isi motiveaza angajatii in a da o mana de ajutor mediului inconjurator. Intitulata sugestiv Plantam fapte bune in Romania!, campania a inceput in anul 2011 si se desfasoara in diferite localitati din tara, cu regularitate, cu perseverenta si cu o mare devotare. Angajatii, impreuna cu familiile lor, rude si prieteni, se deplaseaza periodic in zona, plantand si ingrijind copacei, refacand astfel ecosistemul natural al zonei, care a fost distrus din cauza ignorantei si indiferentei unora.



O actiune in slujba padurii, care sufera de pe urma defrisarilor masive. Este o constientizarea faptuluica s-a distrus ceea ce aveam mai de pret si ca doar luand initiativa putem reintra in armonie cu natura. Intr-o singura zi voluntarii au reusit sa planteze peste 10.500 de puieti in judetele Timis si Ialomita. Miscarea de impadurire si-a propus atat identificarea zonelor defrisate, semnalarea importantei refacerii lor, cat si extinderea la nivel national a actiunii.


Un semnal de alarma menit sa ne indemne sa ne aratam solidaritatea si recunostinta pentru bogatia cu care mediul inconjurator ne rasplateste zi dupa zi. Un semn ca trebuie sa ne trezim si sa trecem la fapte. La fapte bune, din inima pentru tara noastra. Pomisorii plantati azi sunt oxigenul pentru generatiile viitoare, pentru copiii si nepotii nostri, care, ca si noi, trebuie sa fie mandri ca s-au nascut in Romania. 

miercuri, 28 noiembrie 2012

Valea Plopului, camin a sute de suflete



Doresc sa va impartasesc o experienta unica si sa indemn prin intermediul vostru pe toti sa viziteze Valea Propului din judetul Prahova, in speranta ca, punand mana de la mana, aducem o farama de speranta si un zambet celor ce au atata nevoie. Lasati copiii sa vina la mine, cu acest mesaj suntem intampinati cand ajungem la tabara de copii din Valea Plopului. Suna ciudat sau nu, insa asa stiu copilasii de aici. Ei stiu ca sunt in tabara, ca Dumnezeu are grija de ei si ca le-a trimis inger bun sa-i pazeasca la orice pas.

Sunt peste 400 de suflete carora Parintele Tanase le ofera un adapost. Sunt 400 de suflete de care altii au uitat, insa un singur om a reusit, printr-o stradanie imposibil de descris in cuvinte, sa le intinda o mana atunci cand familia si sistemul au considerat ca nu valoreaza nimic. Au ajuns aici prin diverse imprejurari, multi dintre ei nici nu stiu cum, insa acum sunt o familie mare si unita, binecuvantata, care demonteaza toate teoriile lumii moderne si sta marturie ca poti infrunta viata avand doar o inima larga si curajoasa. Fiecare poarta cu sine o poveste trista, dar nu este greu sa vezi in ochii lor inocenta. Vieti nevinovate care-si cer dreptul firesc de a avea un camin.
Parintele, asa cum il cunosc toti, reuseste sa le ofere toate cele necesare de zi cu zi si chiar siguranta zilei de maine. A construit case, o cantina, locuri de joaca si incet-incet tabara s-a dezvoltat, luand forma unui mic satuc, care creste cu fiecare zi. Cand ghinionul i-a lovit si cantina a luat foc, arzand din temelie, parintele nu s-a descurajat. Cu ajutor din partea celor care au inteles drama lor, a reusit sa stranga toate cele necesare pentru reconstructie. Armata le-a donat un cort care le-a fost multa vreme sala de mese, pentru ca nu mai aveau unde sa manance.



Este greu sa intelegi cum poti sa faci fata atator incercari si totusi sa ramai senin, increzator si convins ca se poate. Zambetul copiilor, dragostea pe care o exprima unul fata de altul, bucuria cu care impart totul sunt lucruri de nepretuit, pe care numai aici le-am intalnit.
Am mers impreuna cu niste prieteni sa-i cerem sfatul Parintelui in niste probleme personale. Parintele ne-a binecuvantat si ne-a invitat in biserica sa stam de vorba. Cand am pasit in bisericuta mica si veche din cimitir, pentru o clipa m-am blocat, nestiind unde ma aflu. Biserica era plina de scaunele mici; parca eram intr-o sala de gradinita. Am inteles imediat cine sunt cei mai fideli enoriasi ai locului. Copiii sunt nelipsiti de la frumoasele slujbe, de la cantarile bisericesti si de la toate celelalte ceremonii.
Ne-am asezat la vorba, ascultand cu luare aminte cuvintele preotului Tanase. Dupa mai bine de o ora si jumatate in care a avut cate un sfat bun pentru fiecare, ne-a invitat sa-l insotim in tabara si sa luam masa impreuna cu copiii. Am intrat timizi in cort. Ceea ce era firesc pentru ei era ceva nou pentru noi. Parintele a binecuvantat bucatele si cu mare bucurie, cu totii impreuna, am mancat. Dupa masa, copiii au mers la somn, iar Parintele a trecut pe la fiecare casa interesandu-se daca sunt probleme, daca au nevoie de ceva.





L-am urmarit cu cata blandete trecea pe la fiecare si m-am gandit cat de incercat trebuie sa fii cand ai in grija peste 400 de copii, cate probleme trebuie sa stii sa gestionezi, cata rabdare si intelegere trebuie sa ai pentru a face fata diferitelor situatii care se ivesc. M-am minunat de usurinta cu care vorbea si de smerenia pe care o emana si pe data mi-am dat seama ca nici nu mai stiam care era problema mea. Si cum eu sa am o problema, sau cum puteam eu sa ma plang de ceva, cand aveam in fata un exemplu de tarie si de vointa care intrece orice limita?
Am realizat instantaneu cat de mici sunt problemele noastre, cat de mici si plini de mandrie suntem noi, cei care nu cunoastem care sunt cu adevarat greutatile vietii. Aici am vazut atat de multa intelegere si armonie si am priceput ca putem fi mai buni; trebuie doar sa vrem sa schimbam ceva. Ei au nevoie de ajutorul nostru pentru un trai decent, iar noi avem nevoie de ei ca sa demonstram lumii ca iubirea nu are limite. Ei sunt Roamnia de maine; ei sunt cei care stiu sa imparta bucurie si dragoste fata de semeni, fara a pretinde ceva in schimb. 



vineri, 9 noiembrie 2012

CUVINTE DUHOVNICESTI

Monahul care s-a invrednicit sa manance impreuna cu Hristos!
Acesta, inainte de a deveni monah era cioban si singurul lucru care il preocupa era cum sa se mantuiasca.
Odata, prin partile unde locuia, a trecut un pusnic si i-a spus: Daca vrei sa te mantuiesti, sa mergi pe calea ce dreapta". El insa a luat cuvantul asta dupa litera. A apucat, asadar, pe un drum si a mers trei zile doar drept inainte, pana ce in cele din urma a ajuns la o manastire. Acolo egumenul, cand i-a vazut dorul lui de mantuire, l-a facut indata monah si l-a pus sa slujeasca in biserica. Intr-o zi in timp ce facea curatenie in biserica, egumenul a trecut pe acolo si l-a sfatuit sa-si faca treaba bine. Acela, dupa ce a ascultat sfaturile, l-a intrebat pe egumen aratand spre Mantuitorul Rastignit: "Gheronda, cine este Cel Care sta acolo atarnat? Sunt aici de cateva zile, dar nu L-am vazut sa coboare ca sa manance sau sa bea ceva". Cand a auzit acestea, egumenul s-a minunat de simplitatea lui si ii spune: " Eu L-am pedepsit sa stea acolo sus, fiindca nu-Si facea bine treaba". Monahul l-a ascultat fara sa spuna nimic. Seara si-a luat portia de mancare si s-a incuiat in biserica. S-a oprit la picioarele Celui Rastignit si I-a spus  cu durere: " Coboara, frate, ca sa mancam impreuna!". Atunci Hristos a coborat si a mancat impreuna cu monahul cel simplu, dupa care i-a fagaduit ca il va lua in Casa Tatalui Sau, ca sa se desfateze vesnic. Si intr-adevar, dupa cateva zile acest monah simplu a adormit in pace.
Vedeti, avea o desavarsita nestiinta, dar ce s-a invrednicit sa traiasca, datorita multei simplitati si curatiei pe care le avea!

" Patimi si virtuti" (vol. 5), Cuviosul Paisie Aghioritul

duminică, 4 noiembrie 2012

Luna octombrie, dovada unui viitor crestin

Dupa o luna plina de evenimente religioase foarte importante, am decis sa trag concluziile... Necazurile, greutatile sau poate doar credinta i-a adus pe romani la Moastele Sfintilor care s-au sarbatorit in luna octombrie: Sfantul Ciprian, Sfanta Cuvioasa Parascheva sau Sfantul Dumitru. Intamplator sau nu, am realizat mai mult decat oricand ca suntem un popor crestin si din ce in ce mai multi au inteles ca nu putem ignora adevarata semnificatie a vietii pe acest pamant.
Sentimentul care m-a incercat de fiecare data a fost acela ca lumea si-a reamintit de cele sfinte, de bucuria sufleteasca pe care am cam uitat s-o cultivam, de faptul ca nimic nu este posibil fara Dumnezeu. Am vazut mii de oameni frumosi cu o singura nadejde: aceea ca o soarta binecuvantata vine de Sus si ca trebuie doar sa o cerem. Credinta oamenilor poate schimba viitorul acestei tari.
Cred cu tarie ca Romania de maine va fi una binecuvantata de Dumnezeu. Zeci de mii de romani au scris deja istoria tarii de maine. Au scris-o cu sufletul si cu gandul, cu smerenie si rabdare, si asta ma face sa cred va veni o vreme de liniste pentru toti cei care au sufletele prea incercate de un trecut zbuciumat.

miercuri, 17 octombrie 2012

Un stil de viata sanatos, un stil de viata Dacic Cool

Pentru ca Dacic Cool participa la Saptamana Sanatatii, m-am gandit ca un nou articol despre sanatate este binevenit. De aceea m-am gandit sa vin in intampinarea tuturor celor care-si doresc un stil de viata sanatos cu cateva randuri care sa trezeasca grija pentru sanatate.
Rosiile gustoase de gradina, tocanita de legume, borsul de peste, piftia cu iz de usturoi, cozonacul cu multa nuca si cacao sau gogosile pufoase au cam fost uitate de romani. Din comoditate, din graba, din prea multe griji si probleme, alimentatia romanilor, atat de bogata si diversa pe vremuri, s-a redus astazi la un covrig, o supa instant, o conserva sau o felie pe pizza. De cele mai multe ori, acest meniu fad, sarac in vitamine, este completat de o bautura carbogazoasa, 2-3 cafele cu mult zahar si cel putin un pachet de tigari pe zi. Astfel, am ajuns in fruntea Europei la categorii precum bolile cardiovasculare, cancer si, cel mai grav, pubertatea precoce la copii.

Din cauza alimentatiei neglijente, organismul este privat de resursele de vitamine si minerale de care are nevoie pentru a functiona optim, iar, daca inca nu se vede la noi, se vede cu siguranta la copiii nostri, care inca de la varste foarte fragede sufera de diverse disfunctionalitati.
Sunt cateva reguli de baza foarte simple pe care insa le ignoram cu buna stiinta in speranta ca medicina a evoluat si oricum platim o asigurare de viata, deci, cu alte cuvinte, suntem "asigurati". In realitate suntem doar "orbi" si "surzi", deoarece nu vrem sa vedem si sa auzim adevarul.
Adevarul este ca am devenit un popor bolnav, hranit din cutie, cu o speranta de viata mult mai mica in comparatie cu a altor popoare.
Salut initiativa Dacic Cool de a promova un stil de viata sanatos. Prin intermediul vostru si nu numai, am inteles ca sanatatea se intretine printr-o alimentatie adecvata si ca putem avea o stare de bine fara prea mult efort. Este important sa stim ca organismul are nevoie de minerale si vitamine, anitoxidanti, acizi grasi esentiali, odihna, sport, hidratare, iar aceste lucruri nu se gasesc nici in covrigi, nici in tigari.
Este bine sa mancam diversificat, mancare gatita acasa, fara exces de grasimi, sare si zahar. Dar, si mai important, fibrele, fructele si legumele nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic.
Copii nu se hranesc la fast food si nu trebuie sa consume sucuri acidulate sau bomboane, chips-uri, snacks-uri cu arome si coloranti etc. Copii trebuie sa consume supe, ciorbe, salate, fructe, legume, placinte si alte bunatati facute in casa, preparate care sunt gustoase si sanatoase.
Suplimentele nutritive completeaza un regim variat. Acizii esentiali Omega 3 si 6 sunt foarte importanti pentru starea de bine a creierului, spirulina intretine imunitatea si regleaza colesterolul, ceaiul verde este bogat in antioxidanti, iar argila detoxifica organismul. Nu trebuie sa uitam oleaginoasele (nuci, alune, seminte), produsele apicole (miere, propolis, polen) si plantele medicinale care, inca din Antichitate, au fost folosite pentru ca fac adevarate minuni.
Este important sa intelegem ca neglijenta fata de ceea ce mancam duce, in mod cert, la deteriorarea starii de sanatate. Ne plangem ca suntem un popor greu incercat si sarac, dar sta in puterea noastra sa fim sanatosi, iar, daca avem sanatate, atunci avem totul!

luni, 1 octombrie 2012

Ignoranta distruge Romania!

Fie ca vorbim despre educatia primita in scoala, despre cunostintele pe care le acumulezi invatand, fie ca vorbim despre cei sapte ani de acasa, cand inveti sa te comporti in societate, educatia este acel lucru de pret pe care nu ti-l poate lua nimeni. In viata poti pierde multe, poti avea suisuri si coborasuri, momente de glorie, dar si de deznadejde, insa oricat de greu te-ar incerca soarta, tot nu poate sa-ti ia nimeni cunostintele si caracterul.
Ceea ce suntem se compune in mare parte din ceea ce stim si din felul in care ne prezentam in mijlocul comunitatii in care ne desfasuram activitatea. Inteligenta fara caracter nimic nu valoreaza. Insa daca nu ai urmat cine stie ce scoli si cursuri sau pur si simplu nu te duce capul, dar ai caracter, esti politicos si civilizat, tot este un mare plus. Oricat de inteligent ai fi, nu valorezi nimic daca nu stii sa spui pardon, ma scuzati sau multumesc, iar aceste lucruri de deprind in familie.
Din pacate, in Romania familia tinde sa nu mai fie ceea ce a fost odinioara. Graba, traiul modern, disperarea dupa confort distruge armonia si linistea pe care cu totii ar trebui sa punem mai mult pret.
Din acesta pricina au cel mai mult de suferit copiii si adolescentii, viitorul aceste tari. Ei nu mai primesc acasa educatie, nu-i invata nimeni sa fie smeriti, cu bun simt, cu rusine, cu o preocupare continua spre acumulare de cunostinte etc.
Sistemul nu ofera nici el gradinite si scoli prea bune, profesori prea interesati sau programe de dezvoltare care sa constituie o baza solida in educarea tinerei generatii.
Astfel, ignoranta fata de educatie ajunge, incet, incet, sa distruga Romania.
Acasa trebuie sa inveti sa vorbesti frumos, sa fii ordonat si sa ai respect pentru toti cei din jurul tau. Scoala trebuie sa completeze formarea ta ca individ si sa-ti ofere acele cunostinte fara de care nu poti reusi in viata. Este atat de simplu. Sunt lucruri atat de importante pe care daca le primesti la timp, chiar poti ajunge departe, iar odata dobandite sunt ale tale pe vecie. Pentru ca nimeni nu ti le poate lua. Problema este atunci cand nimeni nu ti le ofera si, din pacate, ignoranta a acaparat ca o caracatita societatea.

joi, 20 septembrie 2012

Evolutia lumii intr-un muzeu...

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" si-a deschis potile la 24 mai 1908 în prezenta regelui Carol I si a reginei Maria, fiind una dintre cele mai timpurii si apreciate institutii de cercetare a naturii inconjuratoare. Renumit prin colectiile sale monumentale, a devenit in scurt timp o importanta sursa de inspiratie pentru multe dintre muzeele de acest gen din lume. Grigore Antipa s-a nascut la Botosani în 1867. A urmat partial cursurile Sectiei Stiinte Naturale a Facultatii de Stiinta şi Medicina a Universitatii din Iasi, plecand apoi la Jena, unde il are ca profesor pe Ernst Haeckel. In 1891, Grigore Antipa si-a sustinut examenul de doctorat, primind mentiunea summa cum laude.
In 1892, reintors in tara, este propus de catre Carol I pentru ocuparea postului de director general al Pescariilor Statului, pentru postul de director al colectiilor zoologice din cadrul muzeului de la Universitate şi i se permite imbarcarea pe navele militare care plecau pe Marea Neagra. Framantat de necesitatea existentei unui muzeu, prezinta lui Sturza un ambitios proiect "un Muzeu de Istorie Naturala demn de capitala tarii".

In muzeul din Bucuresti s-au expus pentru prima data in lume vitrine tridimensionale, care aratau publicului speciile, in habitatul lor natural. Grigore Antipa a extins colectiile muzeului, primind donatii, prin achizitii, fiind sustinut de institutii si personalitati care au inteles pasiunea si necesitatea implinirii unui astfel de proiect. Organizarea muzeului s-a facut in timp indelungat si cu o munca si daruire greu de imaginat. Timp de 51 de ani, Grigore Antipa a condus lucrarile muzeului fara odihna, manat doar de pasiunea de a aduna sub acelasi acoperis toate minunile biodiversitatii inconjuratoare.
Un roman care a inteles sa dea importanta existentei sale pe pamant, dar in acelasi timp sa dea importanta tuturor resurselor pamantului. Si-a dedicat viata in scopul observarii evolutiei, dezvoltand si sustinand pastrarea ecosistemelor care dau echilibru vietii. O pasiune imensa pentru tot ce ne inconjoara s-a transformat intr-un tezaur recunoscut mondial. Din pacate, habitate intregi au disparut astazi de pe fata pamantului, insa muzeul pastreaza amintirea lor pana la cel mai mic detaliu. Vizitand muzeul m-am umplut de admiratie vazand atatea specii adunate la un loc si conservate cu atata grija.
Am aflat ca Delta Dunarii este poate cel mai bogat si divers ecosistem din Europa si m-am bucurat ca macar pentru acesta suntem pe un loc fruntas in lume. Trebuie sa vizitati muzeul care a fost recent renovat si dispune de tehnologie si proiectii de ultima generatie, este un prilej de recapatare a increderii in ceea ce inseamna Romania, un prilej de inviere a constiintei nationale.