Oameni ca noi au reusit sa depaseasca patimile, neputintele si fricile lumii acestia, invrednicindu-se de imparatia lui Dumnezeu. Au inteles ca viata pamanteasca este numai o etapa in calatoria catre vesnicie. In veacul de aur al crestinismului, in cetatea Alexandriei din Egipt traia Ecaterina, fecioara de neam imparatesc, vestita pentru frumusetea si intelepciunea ei. La varsta cuvenita era adesea indemnata sa se marite. Deoarece tanara nu dorea sa se marite, a cerut rudelor sa caute pretutindeni un barbat bun cu neamul, cu bogatia, cu frumusetea si cu intelepciunea, asemenea ei.
Insa un cuvios intelept si bineplacut lui Dumnezeu a zis catre dansa: Eu stiu un tanar minunat, care fara asemanare te intrece pe tine în toate darurile care ai zis ca le ai; pentru ca frumusetea Lui intrece stralucirea soarelui, iar intelepciunea Lui indrepteaza toate fapturile si pe cele simtite, si pe cele gandite. Apoi vistieria bogatie Lui se imparte in toata lumea si niciodata nu se imputineaza, ci cu cat este impartita, tot mai mult se inmulteste; iar neamul Lui cel bun este negrait, neajuns si nestiut...
Acest Tanar nu are tata pe pamant, ci S-a nascut negrait mai presus de fire, dintr-o fecioara de bun neam, preacurata si preasfanta, care, pentru curatenia si sfintenia ei, s-a invrednicit a naste un fiu ca acesta.
Rugandu-se Maicii Domnului si afland de la cuviosul intelept tainele credintei crestinesti, a decis sa devina mireasa lui Hristos, botezandu-se in credinta crestina, patimind grele chinuri si chiar moarte muceniceasca in anul 304 pentru credinta pe care fara ezitare a marturisit-o. Model de vietuire, intelepciune si curaj, Sfanta Ecaterina, praznuita la 25 noiembrie, a ramas in amintirea credinciosilor peste veacuri, iar cu rugaciunile ei multi s-au tamaduit sau au gasit raspuns in problemele lor. Moastele Sfintei Ecaterina sunt si astazi cinstite in mod deosebit de crestinii din lumea intreaga.
La racla sfintei, care se afla la Manastirea Comana, vin multe familii cu copii. Se pare ca sfanta ajuta familiile in dobandirea de prunci, dar si in multe alte trebuinte. Fiecare credincios punandu-si povara in grija sfintilor, simte o usurare, de aceea multi revin an de an in semn de recunostinta si pretuire. Hramul este o sarbatoare de obste, o bucurie atat pentru clerici, cat si pentru credinciosi, care impreuna aduc slava lui Dumnezeu si multumire sfintilor ocrotitori. Anul acesta, dupa obisnuita procesiune, racla cu moastele sfintei a fost asezata intr-un baldachin nou, sfintit cu prilejul hramului.
Scriitorul crestin Tertulian spunea: Sangele martirilor este samanta pentru crestini, deoarece multi, vazand ravna si curajul lor, s-au botezat, la randul lor, marturisind credinta crestina. Marturiile sfintilor ne invita sa devenim si noi vase alese ale Duhului Sfant, sa avem si noi credinta lucratoare si roditoare, asa cum au avut ei.